Fokusoiden: asiaa fysioterapiasta ja elämästä fysioterapeutin silmin
Mahtavaa, että löysit blogimme. Tämän blogin kirjoittajina toimivat Fysiotiimi Fokuksen fysioterapeutit. Meillä on halu pysyä uteliaina ja innostuneina työtämme kohtaan ja tämän blogin tarkoituksena onkin toimia tutkimusmatkailuna erilaisiin työtämme koskettaviin aihealueisiin. Se antaa meille mahdollisuuden syventyä johonkin aiheeseen ja reflektoida sitä. Toivomme, että kirjoitukset tarjoavat myös lukijalle tietoa ja oivalluksia.
Fysioterapian historia Suomessa alkaa jo 1800-luvun loppupuolelta, mutta vasta sodan jälkeen ja polio epidemian myötä lääkintävoimistelijoiden koulutus saatiin kunnolla käyntiin. Vuonna 1972 voimaan tullut kansanterveyslaki lisäsi virkoja sairaaloiden lisäksi myös terveyskeskuksissa. Lääkintävoimistelijoiden ammatti ja tutkintonimike muuttui fysioterapeutiksi 90-luvulla. Nykyään fysioterapeutin koulutus kestää ammattikorkeakoulussa 3,5vuotta. Fysioterapeutit kuitenkin yleisesti jatkokoulututtavat itseään hyvin aktiivisesti. Fysioterapeutteja toimii sekä julkisella, että yksityisellä sektorilla. Fysioterapian keskiössä on ihmisen liikkumisen, toimintakyvyn ja toiminnanrajoitteiden sekä terveyden arviointi hänen omassa elinympäristössään ja tavoitteena onkin toiminta- ja liikuntakyvyn edistäminen ja ylläpitäminen sekä liikkumisen ja toimintakyvyn rajoittumisen ennaltaehkäisy. Fysioterapia on vuosien saatossa muuttunut, sillä tieto ja käytännön kokemus ovat lisääntyneet valtavasti ja samaan aikaan ihmisten elämät ja tarpeet ovat muuttuneet. Alana fysioterapia onkin hyvin kiehtova, sillä se kehittyy jatkuvasti.
Meillä Fysiotiimi Fokuksessa erityisosaamisalueina ovat mm. neurologinen fysioterapia ja psykofyysinen fysioterapia sekä allasterapia. Neurologinen fysioterapia keskittyy pääasiassa keskus- ja ääreishermoston sairauksista tai vammoista aiheutuvien liikkumis- ja toimintakyvyn haasteiden kuntoutumiseen. Psykofyysinen fysioterapia on fysioterapian erikoisala, jonka tavoitteena on ihmisen kokonaisvaltaisen toimintakyvyn edistäminen. Psykofyysisen fysioterapian perustana onkin ihmisen kokonaisvaltaisuutta korostava ihmiskäsitys, jolloin ihmisen fyysinen ja psyykkinen puoli nivoutuvat yhteen muodostaen kokonaisuuden ja ollen kiinteässä vuorovaikutuksessa keskenään Allasterapiassa fysioterapia toteutuu vedessä, joka tarjoaa liikkumiseen erilaisen ympäristön veden tarjoaman kannattelun ja vastuksen vuoksi. Tulemmekin jatkossa kirjoittamaan varmasti näihin aihealueisiin liittyvistä teemoista ja innostuksen ja kiinnostuksen mukaan myös muistakin fysioterapian aihealueista. Ja toki voit laittaa viestiä jos toivoisit kirjoitusta jostain tietystä aiheesta.
Iloa marraskuuhusi toivottaen
Sanna ja Suski Fysiotiimi Fokuksesta
Kauranen, Kari 2017: Fysioterapeutin käsikirja.